Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Magnet fishing: Přivítejte jaro pokladem – najděte jej magnetem

19. 4. 2024

Magnet fishing, známý také jako magneting fishing, se stává oblíbeným koníčkem pro dobrodruhy a milovníky historie všech věkových kategorií. Jedinečný typ „rybolovu“ nevyžaduje udici ani návnadu v tradičním smyslu, ale spoléhá na silný fishing magnet k vytahování ztracených nebo zapomenutých kovových předmětů z hlubin řek, jezer a dalších vodních ploch a toků.

Jarní období, kdy se příroda probouzí k životu a teploty jsou už příjemné, představuje ideální čas pro tento koníček. Jak hledat magnetem poklady? A víte, že se dá z vody vylovit starý moped nebo dokonce Harley? Čtěte dál.

 

Magnetic fishing nabízí vzrušující možnost objevit zapomenuté poklady a kusy historie. Má také důležitou roli v ochraně životního prostředí tím, že z vody odstraňujete kovový odpad. Ať už jste začátečník nebo zkušený lovec pokladů, magnet fishing představuje perfektní příležitost, jak strávit čas venku, zlepšit své dovednosti v lovu pokladů a možná i najít něco cenného nebo historicky významného.

Pojďte se s námi ponořit do světa magnetického hledání pokladů a objevit, jak se tato aktivita může stát vaším dalším oblíbeným koníčkem. Stačí hodit do auta nebo na motorku výbavu a hurá do terénu.

 

Co se dá z vody vylovit? Někdy opravdu poklady

Magnetičtí lovci pokladů z vody vytahují staré nože, mince, pohozené trezory, bohužel však většinou vypáčené. Někdy se z hlubin povede vylovit jízdní kolo, koloběžka, moped. A někomu se dokonce poštěstilo pomocí magnetu najít ve vodě Harley - Davidson.

Většinou ale pomocí magnetu budete vytahovat rezavé dráty, děravé trubky od kamen, disky aut, šrouby. Jednou se vám třeba poštěstí vylovit starou munici.

 

Potřebná výbava pro magnet fishing

Předtím, než se vydáte na své první dobrodružství a hledání pokladů ve vodě, je důležité vybavit se správným náčiním. Klíčové vybavení pro magnet fishing zahrnuje:

1) Silný neodymový fishing magnet

Tento typ magnetu je známý svou vysokou magnetickou silou i v poměrně malých rozměrech, což jej činí ideální volbou pro magnet fishing. Magnety pro magnetic fishing jsou dostupné v různých velikostech a tahových silách, aby vyhovovaly různým potřebám. Silné kruhové magnety mají šroubovací upevňovací oko pro uvázání lana, jsou v odolném ocelovém pouzdře, s ochranným poniklováním. Můžete si pořídit jednostranný nebo výkonnější oboustranný magnet na magnet fishing.

2) Pevné lano na magnet fishing

Lano je stejně důležité jako samotný fishing magnet. Lano pro magnet fishing by mělo být dostatečně pevné a odolné, aby uneslo těžké kovové předměty, které můžete z vody vytáhnout. Doporučujeme použít lano s vysokou nosností a odolností proti oděru. Horolezecká lana nejsou vhodná, protože pruží.

3) Ochranné rukavice a další vybavení

Rukavice pro lovce pokladů chrání vaše ruce před řezy a odřeninami, které mohou vzniknout při manipulaci s ostrými kovovými předměty. Kromě rukavic je vhodné myslet také na další ochranné pomůcky, jako jsou pevné boty a případně bezpečnostní brýle.

 

Jak vybrat správný magnet

Výběr magnetu na magnet fishing je klíčový pro úspěšný magneting fishing. Při výběru zvažte následující aspekty:

Síla magnetu – jakou zvolit?

Síla magnetu se obvykle udává v kilogramech jeho maximální tahové síly. Pro začátečníky může být dostatečný magnet s tahovou silou kolem 200 kg, zkušenější lovci pokladů mohou preferovat magnety s tahovou silou 500 kg a více.

Typ magnetu volte i podle místa, kde hledáte

Magnety pro magnet fishing bývají buď jednostranné nebo oboustranné. Jednostranné magnety jsou vhodnější pro hledání kovových předmětů z jednoho místa a z výšky, například ve staré studni nebo z mostu. Zatímco dvojstranné magnety umožňují efektivnější prohledávání větších hloubek a obsáhlejších ploch.

 

Bezpečnostní opatření

Bezpečnost při magnet fishingu by měla být vždy na prvním místě. Při magnet fishingu dodržujte tyto zásady:

  • Noste ochranné rukavice a používejte další osobní ochranné prostředky, mějte po ruce antibakteriální gel na ruce.
  • Ujistěte se, že je vaše lano pevně přivázané k magnetu a zkontrolujte jeho stav před každým použitím.
  • Při manipulaci s magnetem buďte opatrní, aby nedošlo k nechtěnému přicvaknutí ke kovovým předmětům na břehu, které by vás mohly zranit.
  • Informujte někoho o své lokalitě a plánovaném čase návratu, když jdete na magnet fishing. Parťák se vždy hodí.

Dodržováním těchto zásad a s vhodným vybavením se můžete těšit na bezpečný a zábavný zážitek z magnet fishingu, zvláště v jarním období, kdy je příroda plná života a nových možností pro objevování.

 

Výběr lokality pro magnet fishing

Místo, kde se rozhodnete provozovat magnet fishing, může významně ovlivnit vaše šance na úspěch. Kam vyrazit hledat poklady magnetem? Přikládáme pár tipů, jak vybrat nejlepší lokality. Můžete to spojit s projížďkou nebo výletem.

Historické a frekventované oblasti

Místa s bohatou historií nebo oblasti, kde se v minulosti shromažďovalo mnoho lidí, jako jsou staré mosty, přístavy či bývalé továrny u vody, mohou být plná zajímavých nálezů.

Veřejně přístupné vodní plochy

Jezera, řeky a kanály ve veřejných parcích nebo rekreačních oblastech často skrývají zapomenuté předměty, které možná čekají na vaše objevení. Ujistěte se však, že vaše aktivita není v dané lokalitě zakázaná, anebo že nejste na soukromém pozemku. V takovém případě je lepší předem se zeptat jeho vlastníka.

Méně prozkoumané oblasti

Méně známé nebo méně přístupné vodní plochy mohou také skrývat poklady, které ještě nebyly objevené. Vydávání se „mimo vyšlapané cesty“ může být odměněné unikátními nálezy.

Při výběru lokality pro magnet fishing je také důležité vzít v úvahu možná rizika a dodržovat místní předpisy a pravidla pro ochranu přírody. Například nelze hledat poklady v přírodních rezervacích.

 

Úspěšné nálezy a ekologický přínos

Magnet fishing může přinést nejen vzrušení z objevu, ale také pozitivní dopad na životní prostředí. Čistíte jej od kovového odpadu. Je však třeba ctít jedno z nepsaných pravidel magnetických lovců pokladů: Co z hlubin vytáhnete, také odnesete pryč, i když by to zrovna nebyl cenný poklad. Na motorce to může být někdy složitější, ale nic nebrání tomu vylovené věci nechat na břehu a pak se pro ně stavit autem.

Příběhy úspěšných nálezů

Lidé po celém světě z vody díky magnet fishingu vytahují řadu fascinujících předmětů, včetně historických mincí, starožitných zbraní, vzácných nástrojů a dokonce i motocyklů nebo trezorů. Tyto nálezy přinášejí osobní uspokojení, také mohou poskytnout cenné informace pro historiky a archeology.

Ekologický přínos

Odstraňováním kovových předmětů z vodních toků pomáhá magnet fishing chránit vodní ekosystémy a přispívá k čistšímu a bezpečnějšímu prostředí.

 

Hurá k vodě s magnetem

Magnet fishing nabízí jedinečnou kombinaci dobrodružství, historického bádání a ochrany přírody. S příchodem teplých dní se otevírají nové možnosti pro objevování a prozkoumávání.

Vybráním správného místa a dodržováním bezpečnostních opatření můžete zažít vzrušení z lovu pokladů.

Tak vezměte svůj magnetickou výbavu, nasedněte na motorku a hurá k vodě za poklady!

magnet fishing