Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Recenze: Motorkářský průvodce po Rumunsku, druhá část - Nejlepší rumunské silnice

Jurek Hueber, 6.9.20107

„…a to jim poudám Skočdopol, to Rumunsko by měli zkouknout, tam by se jim líbilo, tam je krásně, akorát to pííívo maj Rumuni horší...“
Ale co nepovídaj Nejezchleba? Rumunsko? To my přece věděj, tam už byli. Dělali ho, dyž se vraceli vod Bulhar…"

 

Znáte podobné debaty? Anebo jste taky takto „dělali“ Rumunsko? Věřím, že jistě ne, nicméně měli jste někdy pocit, že po náročném plánování dlouhé, cestovatelské dovolené, „udělalo“ Rumunsko nakonec vás?

Není ojedinělým případem, že ta nejkrásnější místa bývají často opomenuta a nacházejí se hned za humny. K Rumunsku tenhle příměr patří obzvlášť. Běžně dostupné průvodce jsou zaměřeny spíše historicky, turisticky, architektonicky a všelijak jinak, jen ne motorkářsky. To však neplatí o novém, původně v rumunštině psaném průvodci Carpathian 2Whels Guide, který vydalo v češtině nakladatelství MotoRoute pod názvem Motorkářský průvodce po Rumunsku. Druhá část je zaměřena na nejlepší rumunské silnice.

Podobně, jak je popsáno v recenzi první části, která je zaměřena na pohoří Apuseni, je tato publikace ve stejném provedení kvality tisku. Přesněji, na pevném papíře s dvojitou kroužkovou vazbou. Velikost je o něco menší, takže skladnější v motorce, tankvaku či v kapse.

Základem všech cest jsou vždy mapy a teprve pak až kam (pozn. redakce: hlavně též s kým ). Mapy jsou v průvodci velmi podrobně vyobrazeny. Nabízí se zde celkem 28 tras, pokrývajících více než 8 000 km po zajímavých místech a překrásných scenériích celé země. Nechybí spousta fotografií, které jsou velice tématicky motivační.

Součásti průvodce je rovněž unikátní kód pro stažení tras do GPS navigace. Nechybí soupis kempů či penzionů včetně kontaktů, přičemž ubytovací zařízení jsou rovněž vyobrazena v mapách, stejně jako další odkazy na služby nejen pro motorkáře.

Když se mi průvodce dostal poprvé do rukou, uvažoval jsem, co že o něm tak asi při jeho prodeji na výstavě říct. Nic, je naprosto dokonalý, skladný, odolný, nezahlcuje mnoha informacemi, ani jich naopak nepostrádá. Není divu, že jde dobře na prodej. Rumunsko je překrásná země a stojí za to jej navštívit vícekrát. Vždyť Rumunsko se „dělat“ ve třech dnech prostě nedá...

Průvodce vás provede po krásných místech Banátu, Maramureše, Fagaraše či Transylvánie, nebude chybět Transalpina a další místa, lákající svou ojedinělou atmosférou, ale také třeba dobrými jídly. A ty tu opravdu jsou .

Pokud se tedy rozhodnete, i přes nabídku rozvíjející se afro kultury západní Evropy, navštívit ještě jednu z posledních bašt balkánského folklóru, nemůže tento více než stodeseti stran informací nabitý průvodce chybět ve vašem tankvaku.

Jo a až tam budete, nezapomeňte si dát tcuiku, to je jasný přece, ale opatrně, ať nespíte v botech. Ovšem tuhle informaci v průvodci nenajdete .

 

Knihu Motorkářský průvodce po Rumunsku, druhá část zakoupíte zde.

 

Motorkářský průvodce po Rumunsku - videorecenze: