Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Nemáte povinné ručení?

Net income CZ, 7.1.2013

Pozor, tyhle problémy vás čekají bez povinného ručení motocyklu

V praxi se řidiči setkávají se třemi základními příčinami problémů se zákonem, které mají co do činění s povinným ručením.
 
Nemáte s sebou zelenou kartu? Pokuta
Pokud vás zastaví dopravní hlídka a vy se nebudete schopni prokázat zelenou kartou, čeká vás pokuta. Ta se může pohybovat od 1 500 Kč do 3 000 Kč. A to není málo, protože na portálu pojisteniproauta.cz si snadno spočítáte, že jde o peníze, které odpovídají pojistnému na několik let.
Na druhou stranu nejde o žádnou katastrofu, pokud tedy zelenou kartu, respektive sjednané povinné ručení máte.
 
Nemáte sjednané povinné ručení? Příspěvek do garančního fondu
V případě nesjednaného povinného ručení vás čeká placení příspěvku do garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Ten dělá už podstatně vyšší sumu a to 20 až 30 Kč na den. Nezní to tak strašně? Za rok je to už 7 300 Kč, respektive 10 950 Kč pro motocykly s objemem válců nad 350 ccm. To už je opravdu lepší si to povinné ručení za pár stovek ročně sjednat, viz nezávazná kalkulačka povinného ručení.
 
Bez povinného ručení i jezdíte? 4 tresty naráz
Pokud se bez sjednaného povinného ručení odvážíte i na silnice, můžete dopadnout opravdu špatně. Opět se musíte připravit na placení příspěvku do garančního fondu, ale to je jen začátek. Když vás načapá policie, zaplatíte pokutu až 40 000 Kč. Kromě toho hrozí i odebrání řidičského průkazu na celý rok.
Zdaleka nejděsivější je ale případné způsobení dopravní nehody, protože nepojištěný viník musí zaplatit veškerou škodu z vlastní kapsy, protože ani příspěvek do garančního fondu prostě povinné ručení nenahrazuje. Že může jít až o miliony korun a ekonomickou sebevraždu už asi zdůrazňovat netřeba.
Pokud stojíte o opravdu komplexní ochranu motocyklu, můžete vyzkoušet i srovnání havarijního pojištění, které lze samozřejmě sjednat jako krátkodobé jen na ty měsíce, které se chystáte jezdit.