Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Yamaha Ténéré 700 World Raid a XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition

Redakce MotoRoute, 10.11.2017

Společnost Yamaha byla v 70. letech průkopníkem vývoje robustních a lehkých dvojúčelových motocyklů a s kategorií Adventure měla vždy velmi úzký vztah. Stroje, jako původní Yamaha XT600Z Ténéré, které byly vytvořeny na základech legendárních vítězných závodních motocyklů rallye Dakar, otevřely všem jezdcům možnosti dálkových průzkumných výprav. Modely Ténéré první generace se vyznačovaly odolnými konstrukcemi, palivovými nádržemi pro dlouhý dojezd a bezkonkurenční spolehlivostí. Staly se nejprodávanějšími motocykly Yamaha v Evropě a pomohly
zažehnout celosvětový zájem o zcela nový směr.

Po mimořádném úspěchu původních vzduchem chlazených motocyklů Yamaha kategorie Adventure pokračovala řada modely XTZ750 Super Ténéré a XTZ660 Ténéré - oba byly považovány za dokonalé motocykly pro jezdce vyznávající jízdy na dlouhé vzdálenosti, kteří požadovali výkon, kvalitu, odolnost a spolehlivost.

Duch původního modelu Ténéré nikdy nevyprchal a také Yamaha zůstala oddaná kategorii Adventure. Loni představený koncept T7 vyvolal nevídaný zájem po celém světě. Všude, kde byl tento motocykl vystaven, ho obklopily davy nedočkavých jezdců, kteří si ho chtěli prohlédnout a vyzkoušet. Videa konceptu T7 zhlédly miliony zájemců a novináři čekali ve frontě, aby se mohli s tímto motocyklem Adventure nové generace důkladněji seznámit.

Jezdce, kteří dostali příležitost vyzkoušet si model T7, uchvátil jeho velký točivý moment, nízká hmotnost a agilita. Pochvalné články, doprovázené řadou videí, podnítily zájem o tento nový motocykl kategorie Adventure.

 

Prototyp Ténéré 700 World Raid

Společnost Yamaha, inspirována neobvykle vysokým celosvětovým zájmem o koncept T7 a také pozitivní zpětnou vazbou a kladným hodnocením všech, kdo jej vyzkoušeli, zkonstruovala prototyp modelu Ténéré 700 World Raid, určený k vývoji konečné specifikace pro sériově vyráběný model.

Lehký motocykl Adventure využívá drsný charakter původního konceptu T7 inspirovaný závody rallye a byl vyvinutý s využitím poznatků získaných při rozsáhlém testování během roku 2017. Podobný stroj na současném trhu nenajdete.
Ténéré 700 World Raid se liší od současných modelů jiných značek. Nízká hmotnost a štíhlý rám mu zajišťují vynikající jízdní vlastnosti pro ještě extrémnější jízdu v rozličném terénu a jeho kompaktní motor CP2 o objemu 689 ccm nabízí široké pásmo lehce ovladatelného a snadno použitelného výkonu, díky kterému je ideální pro dobrodružství na silnici i v terénu.

Stroj ztělesňuje ryzí charakter modelu Ténéré a pyšní se DNA, díky které společnost Yamaha vyhrává rallye. Můžete se začít těšit, jeho uvedení se kvapem blíží!

Srdcem prototypu Ténéré 700 World Raid je stejný vysoce ceněný dvouválcový motor o objemu 689 ccm s klikovým hřídelem crossplane, kterým disponoval nejprodávanější model MT-07. Speciálně vyvinutá verze motoru CP2 se vyznačuje kompaktní konstrukcí a lineární dodávkou točivého momentu. Nabízí bohatý výkon zaručující špičkové jízdní vlastnosti na asfaltu i v terénu, zatímco uspořádání s centralizovanou hmotou a nízká hmotnost přispívají k agilnímu ovládání motocyklu.

Prototyp je rovněž vybaven zakázkovým výfukem Akrapovič ve stylu rallye, který umocňuje drsný vzhled motocyklu a přináší hluboký a sytý zvuk.

Klíčové oblasti ocelového rámu byly přepracovány a vylepšeny, aby bylo dosaženo optimalizovaného ovládání na silnici i v terénu. Je vybaven kvalitní obrácenou přední vidlicí a zadním tlumičem typu Monoshock, což zaručuje vynikající výkon za všech podmínek.

Ténéré 700 World Raid má stejně drsnou siluetu rallye motocyklu jako koncept T7. Díky řadě jemných úprav, jako je níže posazené sedlo, bude budoucí sériový model dostupný široké skupině dobrodružných jezdců.

Palivová nádrž byla vytvořena tak, aby poskytovala praktickou dojezdovou vzdálenost na jedno natankování. Zároveň nabízí vynikající ergonomii a přispívá k nízké hmotnosti stroje. Boční panely, přední blatník a jednodílná zadní část jsou vyrobené z uhlíkových vláken. Kapotáž je osazena sestavou světlometu se čtyřmi projektory - inspirací jí byl stroj startující na rallye Dakar.

Oblast kokpitu je navržena tak, aby jezdci umožňovala instalovat doplňkové vybavení jako navigační zařízení. Motocykl má barevné provedení inspirované konceptem T7, s kapotáží z uhlíkových vláken v odstínu Racing Blue.

Společnost Yamaha povzbuzená velkým zájmem, kterého se prototypu Ténéré 700 World Raid za posledních 12 měsíců dostalo, se v roce 2018 rozhodla vydat s ním na náročnou cestu kolem světa. V průběhu této speciální akce World Raid se tým jezdců na strojích Yamaha zúčastní celé řady dobrodružných výprav, aby fanoušci značky Yamaha v Americe, Austrálii, Africe a Evropě měli možnost vidět a vyzkoušet si budoucnost adventure jízdy.

 

XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018

Společnost Yamaha představuje pro rok 2018 motocykl XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition. Vysoká specifikace nejnovějšího modelu je inspirována vývojem prototypu Ténéré 700 World Raid. Výsledný stroj je plně připravený na opravdu dlouhé průzkumné výpravy. 

Super Ténéré je vybavený mimořádně robustním a spolehlivým dvouválcovým motorem o objemu 1199 ccm, využívajícím uspořádání s 270 stupňovým klikovým hřídelem, které přináší silný točivý moment zaručující bezstarostnou jízdu. Je to motocykl, který pro své dobrodružné jízdy na dlouhé vzdálenosti volí profesionální jezdci jako Nick Sanders.

Jeho specifikace prozrazuje náročnému adventure jezdci vše, co potřebuje znát: hřídelový pohon, elektronicky nastavitelný systém odpružení, 23 litrová palivová nádrž, nastavitelné sedlo a štít, sdružený brzdový systém a vyspělá technologie elektronického řízení zahrnující kontrolu trakce (TCS), tempomat a systém D-MODE.

XT1200ZE Super Ténéré je motocykl určený pro jezdce vyznávající jízdy na dlouhé vzdálenosti, kteří chtějí stroj s nejvyšší specifikací, na nějž mohou naložit vybavení a vyrazit. Super Ténéré Raid Edition je vybavený novými hliníkovými bočními kufry o objemu 37 litrů, jež poskytují celkovou kapacitu 74 litrů. Nové robustní, lehké boční kufry jsou navrženy tak, aby na ně bylo možné upevnit další zavazadla a ještě tak navýšit úložnou kapacitu. Vysoce kvalitní hliníkové zavazadlo má všechny rohy vyztužené technopolymerem, který zaručuje mimořádnou odolnost.

Pro dosažení vysoké úrovně ochrany před větrem a povětrnostními vlivy je Raid Edition vybaven vysokým štítem a deflektory vzduchu. Díky standardně instalovaným mlhovým světlům disponuje XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition stejnou čtyřdílnou sestavou předních světel jako Ténéré 700 World Raid.

Pro větší klid při jízdě v terénu je verze Raid Edition vybavena robustním spodním krytem pod motorem s bočním rozšířením, který pomáhá zabránit poškození skříní motoru v náročném nebo kamenitém terénu. Super Ténéré Raid Edition je rovněž vybaven exkluzivními karbonovými bočními panely. Nově navržená grafika podtrhuje jeho drsný a dravý charakter.

Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition - technické údaje:

  • Kapalinou chlazený řadový dvouválec o objemu 1 199 ccm
  • 270° klikový hřídel pro silný točivý moment
  • Hřídelový pohon (kardan) s tlumiči spojky a hřídele
  • Elektronicky nastavitelný systém odpružení
  • Inteligentní sdružený brzdový systém a ABS
  • Kontrola trakce, tempomat a Yamaha D-mode
  • Tuhá hliníková paprsková kola s bezdušovými pneumatikami
  • Zkosená hliníková řídítka a nastavitelný štít
  • Přístrojový LCD panel s indikátorem polohy řazení
  • Nastavitelné přední a zadní odpružení se zdvihem 190 mm
  • Nastavitelná výška sedla, 845 mm až 870 mm
  • 23 litrová palivová nádrž a bezešvé dvojité sedlo
  • Dva nově navržené hliníkové boční kufry o objemu 37 litrů poskytující celkovou úložnou kapacitu 74 litrů
  • Vysoký štít a deflektory vzduchu
  • Spodní kryt pod motorem s bočním rozšířením
  • Mlhová světla
  • Karbonové boční panely
  • Nová exkluzivní grafika Raid Edition

Barvy: Yamaha Blue s grafikou Raid Edition, Tech Black s grafikou Raid Edition

Dostupnost: XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 bude k dispozici u prodejců Yamaha od března 2018.

 

Cestování s Destination Yamaha Motor

Společnost Yamaha vytvořila zcela novou platformu pro dobrodružné jízdní zážitky, díky které mají všichni možnost objevit nová místa, prožít nezapomenutelné okamžiky a odhalit svůj potenciál. Platforma Destination Yamaha Motor je k dispozici na všech kontinentech s pečlivě vybranými profesionálními partnery, kteří každému zájemci nabídnou dokonalý zážitek podle jeho požadavků. Jezdci si mohou vybrat délku dobrodružství, datum a typ výpravy. Vyrazit mohou na vlastním motocyklu, nebo si zapůjčit stroj Yamaha.

 

Ténéré na rallye Dakar

Jako poctu návratu jednoho z nejúspěšnějších motocyklů, ponese oficiální motocykl Yamaha WR450F pro rallye Dakar hrdé označení Ténéré 700 World Raid a odpovídající grafiku. Ročník 2018 startuje v neděli 6. ledna.


Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 00
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 00
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 01
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 01
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 02
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 02
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 03
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 03
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 04
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 04
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 05
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 05
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 06
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 06
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 07
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 07
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 08
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 08
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 09
Yamaha XT1200ZE Super Ténéré Raid Edition 2018 09