Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Ušetřete na povinném ručení

povinné ručení, 23.12.2016

Placení povinného ručení není žádná příjemná záležitost. Leckdy se jedná i o poměrně vysoké částky, které musíte čtvrtletně, půlročně nebo ročně zaplatit. Bohužel, pokud jste vlastníkem motorového vozidla, máte ze zákona povinnost povinné ručení platit. V případě neplacení vás pak čekají docela velké nepříjemnosti. Dá se ale na povinném ručení vůbec ušetřit? Ano, dá! Společně si ukážeme, jak na této povinné platbě co nejvíce ušetřit díky srovnávačům cen povinného ručení. 

Co je to vlastně povinné ručení?

Jak bylo již výše zmíněno, každý majitel nebo alespoň spolumajitel motorového vozidla registrovaného na území České republiky, má ze zákona povinnost uzavřít tzv. povinné ručení (neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla). Není to jen tak ledajaké pojištění, bez kterého bychom se jako řidiči mohli obejít. Jako majitel vozidla jste v případě způsobení dopravní nehody chráněn právě povinným ručením. Po dopravní nehodě předkládáte všechny potřebné dokumenty pojišťovně, která následně uhradí poškozenému škody na majetku nebo případně na zdraví, které byly způsobeny právě při dopravní nehodě.  Povinné ručení si můžete sjednat u jakékoliv pojišťovny. Vždy je ale potřeba pečlivě prostudovat podmínky a ceník dané pojišťovny. Ne vždy může být pojištění tak výhodné, jak pojišťovna propaguje. Celková částka povinného ručení se odvíjí především od druhu, účelu vozu a objemu motoru. Velkou roli v ceně hraje také předcházející průběh pojištění. V praxi to znamená, že pokud jste jezdili roky řádně a bez nehod, budete dostávat slevy – bonusy. Konkrétní splátkový kalendář pak závisí na vašich možnostech a podmínkách pojišťovny. Záleží na vás, zda budete chtít platit pojištění čtvrtletně nebo ročně.

Využijte výhod srovnávačů cen

Protože povinné ručení je opravdu „povinné“, platit ho tím pádem musí všichni majitelé motorových vozidel. Kdo by chtěl hodně ušetřit, platit ho nemusí vůbec. V tomto případě jsou ale úspory krátkodobé a s největší pravděpodobností ve finále doplatíte na pokutách a sankcích mnohem více. Ale jak tedy „legálně“ a bez rizik ušetřit na povinném ručení? V dnešní době internetu se nabízí celkem příjemná a ve finále hodně úsporná záležitost, a sice používání takzvaných srovnávačů cen. Těch najdete na internetu nepřeberné množství. Jejich hlavní výhodou je to, že po zadání vašich údajů dostanete seznam pojišťoven, ve kterých budete mít povinné ručení nejlevnější. Tím vám vlastně odpadá zdlouhavé obvolávání, zjišťování nejrůznějších výhod nebo návštěva pojišťoven. Samozřejmě je dobré si konkrétní nabídku u konkrétní pojišťovny ověřit, i tak ale máte časovou úsporu zaručenou. Tyto kalkulačky jsou k dispozici na internetu zcela zdarma. Pokud vyplníte i své kontaktní údaje, mohou vás kontaktovat přímo finanční poradci, kteří vám poradí nebo  s vámi eventuálně dotáhnou pojištění do konce. Pojďme se ale nyní podívat ještě blíže na to, na co se při porovnávání zaměřit a jaké konkrétní výhody od srovnání povinného ručení očekávat.

Na co se při porovnávání povinného ručení zaměřit?

Při srovnávání cen myslí každý především na co nejnižší cenu. Většina kalkulaček počítá s aktuální cenou za pojištění nabízenou u konkrétní pojišťovny. Kromě stálých sazeb pojišťoven také kalkulují s akčními nabídkami, o kterých často nemusíte ani vědět. Pokud se tedy trefíte do nějaké akční ceny, zaručeně pojištění v takovéto ceně dostanete. Kromě ceny pojištění existují ještě další faktory, na které je dobré se zaměřit.  Jedním z nich je limit krytí povinného ručení. Ten zaručuje, že v případě dopravní nehody budou kryté škody až do výše 35 milionů korun. To je zákonem stanovený limit. Některé pojišťovny nabízejí limit až do výše 100 milionů korun a na výši povinného ručení se to může odrazit velmi minimálně. Což může být samozřejmě také výhodné si pohlídat. Při sjednávání povinného ručení si pohlídejte i položku asistenčních služeb. Dobré je, aby ji daná pojišťovna nabízela a podmínky pojišťovnou určené vám vyhovovaly. Od věci není se také informovat o dalších připojištění k povinnému ručení. Záleží samozřejmě na vás, jak často a kde se s vozidlem nejčastěji pohybujete, kde parkujete atd. Jedním z nejčastějších připojištění, je připojištění čelního skla. U některých pojišťoven můžete narazit právě na další akční ceny, což se opět může velice vyplatit. Při porovnávání pojišťoven dále dávejte důraz na další služby, jako je například zákaznický servis, komunikace s klientem, možnost sledování pojištění na internetu, rychlost dodání zelené karty a další. Toto jsou doporučení, které je dobré sledovat při srovnávání a následném výběru pojišťovny. Někdy pár korun navíc může hrát při případné havárii velkou roli.

Začněte šetřit hned!

Téměř každý porovnávač cen má přímo na stránkách aktuální seznam všech pojišťoven s aktuálními cenami, slevami nebo akcemi. Velkou výhodou sjednání pojištění na porovnávačích  jsou právě tyto akce. Sjednané ceny jsou většinou trvalé a tak můžete platit výhodné pojištění i v dalších letech. Navíc některé porovnávače nabízejí i informování o nejnovějších nabídkách, takže pokud to podmínky pojišťovny dovolí, můžete využívat stále výhodnějších a výhodnějších nabídek. Hlavní výhodou těchto kalkulaček je, že dělají všechnu práci za vás. Vy pouze zadáte parametry vozidla přímo do formuláře na konkrétním srovnávači. Vyberete podle výše zmíněných parametrů tu nejvýhodnější pojišťovnu a pojištění si přes srovnávač objednáte. Konkrétní online porovnávač pak předá informaci o nové smlouvě pojišťovně a ta vás zkontaktuje. Ve většině případů nemusíte ani nikam běhat kvůli podpisům smlouvy. Smlouvy vám přijdou na vaši adresu domů a vy si můžete vše v klidu doma projít a podepsat. Úspora používání porovnávačů cen povinného ručení není tedy jen o ceně, ale také o úspoře času a mnohdy i nervů při vyřizování na úřadech.