Nacházíte se: CESTOPISY / Zahraniční cestopisy

Už jste byli v Mlýnské čtvrti?

Michal Hamšík, 7.4.2015

Mlýnská čtvrť je český překlad slova Mühlviertel, což je část Rakouska, přesněji je to jedna ze čtyř tradičních historických částí spolkové země Horní Rakousy.
Jde o oblast ležící při českých hranicích (sousedí s naším Lipenskem), tudíž pro Čechy velmi dobře dostupná, přesto však velmi málo navštěvovaná. Když se řekne Rakousko, každý si představí Alpy, kde to taky podle toho vypadá. Region Mühlviertel sice nemůže nabídnout tak vysoké průsmyky, ale (nejen) o dobré svezení zde není nouze.
Kopcovitý terén je protkán hustou sítí převážně kvalitních silniček, ovšem s naprosto minimálním provozem. Nic tedy nebrání tomu naplno si vychutnávat zatáčky, malebná stavení, louky, krávy a další nezbytné náležitosti rakouského venkova, na rozdíl od zmíněných Alp však bez davů turistů a výletníků.
Celkově to mnohdy vypadá, že se zde zastavil čas, ale v tom dobrém slova smyslu. Klid, pohoda, žádný spěch, jakoby to snad ani nebyla uspěchaná Evropa s honbou za výkonem.
Trochu paradoxně jsme Rakousko využili i ke krátkému výletu do jižních Čech, kam se jinak moc často nepodíváme. Je to odsud kousek do Vyššího Brodu, Českého Krumlova atd.
Mühlviertel však není jen o ježdění, na své si přijdou také milovníci historie. Jmenujme například zdejší „hlavní město“ Freistadt se zachovalým středověkým opevněním, knížecím hradem a hezkými měšťanskými domy. Podobné památky najdete i na dalších místech. Dále jsou zde zajímavé technické památky (např. benátská pila ve Windhaagu, hamr Fürstenhammer aj.).
Ale úplně nejvíc asi oceníte právě ony poklidné projížďky, kochání se krajinou a vychutnávání si zdejší pohody.
My jsme si sem udělali výlet s manželkou v rámci testování letošní Hondy Crosstourer 1200 (viz MotoRoute č. 4/2012) a nebyli jsme zklamáni. Nutno přiznat, že velkým důvodem spokojenosti byla základna v podobě čtyřhvězdičkového motorkářského hotelu Dorfwirt (www.bikerwirt.at) v malém městečku Liebenau (1 678 obyvatel).
Jde o hotel sítě MoHo (Motorrad Hotels), tedy určený především pro motorkáře (i když samozřejmě nejen pro ně, návštěvníka v autě nebo na kole určitě nevyhodí na ulici ). O hosty v jedné stopě je zde výborně postaráno. Dvě rozlehlé garáže, kde kromě parkování najdete i nářadí či věci na mytí přileb, velké pokoje, takže není problém rozložit se tam se vším motovybavením, police na přilby, možnosti k sušení věcí atd.
Vůbec interiér je moc pěkný, se stylovým nábytkem z masivu, všude dost prostoru, čisto, prostě paráda.
Majiteli hotelu jsou manželé Roswitha a Franz Rockenschaub, kteří si zde i pěkně máknou. Roswitha bývá v recepci a dělá masáže, Franz je šéfkuchař a vodí se svým Géesem vyjížďky na motorkách. Okolí zná dokonale, takže Vám ukáže vše zajímavé. S hosty jezdí i do nedaleké České republiky či do Alp.
Ale nemusíte jezdit ve skupině, klidně vyrazte i sami. Na recepci k tomu poskytnou všechny potřebné informace, můžete si půjčit šanon s doporučenými trasami a taky jsou schopni Vám nahrát vybranou trasu do navigace. Každé ráno navíc vycházejí „hotelové noviny“ s aktuálními informacemi o počasí, různých zajímavostech a s denním jídelníčkem.
U jídla se musím zastavit. V hotelu si můžete vybrat variantu ubytování se snídaní, nebo polopenzi, tedy snídaně plus večeře. Ačkoliv je to pochopitelně dražší, doporučuji rozhodně variantu i s večeří. V tomhle hotelu totiž vaří tak, že i Pohlreich by byl spokojený. Snídaně je formou švédského stolu a najíte se víc než dost, ovšem večeře bývají opravdu lahůdkové. Mezi předkrmy jsou například různé těstovinové saláty, či chřest v kopru apod., jako hlavní chod jsme třeba ochutnali candáta na víně, ale také gril, kdy jste si mohli vzít vepřové, kuřecí, hovězí, skopové, různé druhy poctivých párků a klobás, či také grilovanou zeleninu. A to ani nemluvím o skvělých polévkách. K jídlu dobré vínko... No prostě, kulinářský zážitek!
Možná jsem trochu odbočil od motorkářského tématu, ale k cestování patří i jídlo a to jsme si fakt užili.
Další velkou výhodou hotelu je wellness patro, kde najdete klasickou saunu, bylinkovou páru a infrasaunu. Vstup je v ceně a po celodenním ježdění (zvlášť v chladnějším počasí) je opravdu příjemné hupnout do sauny, odpočinout si trochu na lehátku uvnitř či venku na trávníku a pak si zajít na zmíněnou skvělou večeři. Za příplatek se dá objednat i masáž a další zdravotní procedury.
Cena za hotel se liší dle ročního období – v hlavní sezóně zaplatíte za osobu ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní 48 euro, s polopenzí 56 euro, mimo sezónu stojí ubytování se snídaní 39 euro a s polopenzí 49 euro. Je to dost, ovšem troufám si tvrdit, že cena je plně zasloužená a že jistě nebudete litovat. Prodloužený víkend v luxusu za to stojí, navíc můžete využít některý ze zvýhodněných balíčků. 
Rozhodně ale nejezděte jen tak na pas blind – původně plánovaný termín cesty jsme museli změnit, protože prostě nebylo místo a i v době naší návštěvy byl hotel plný.
Musím říct, že motorkářský hotel Dorfwirt nás nadchnul a určitě se sem ještě vrátíme. Stejně skvělé je totiž ono okolí s pěknými silničkami bez provozu. Pokud tedy hledáte klidnou motorkářskou dovolenou a chcete uniknout každodennímu shonu, tohle je opravdu skvělé místo.

Máte chuť, vyrazit do Rakouska ihned? Tak se inspirujte na webových stránkách www.moho.info o regionu, hotelu a výletech.


Dorfwirt_001
Dorfwirt_001
Dorfwirt_002
Dorfwirt_002
Dorfwirt_003
Dorfwirt_003
Dorfwirt_004
Dorfwirt_004
Dorfwirt_005
Dorfwirt_005
Dorfwirt_006
Dorfwirt_006
Dorfwirt_007
Dorfwirt_007
Dorfwirt_008
Dorfwirt_008
Dorfwirt_009
Dorfwirt_009
Dorfwirt_010
Dorfwirt_010
Dorfwirt_011
Dorfwirt_011
Dorfwirt_012
Dorfwirt_012
Dorfwirt_013
Dorfwirt_013
Dorfwirt_014
Dorfwirt_014
Dorfwirt_015
Dorfwirt_015
Dorfwirt_016
Dorfwirt_016