Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

57. výročí legendárního rychlostního rekordu Burta Munroa

Indian a redakce MotoRoute, 28. 8. 2024

V pondělí 26. srpna to bylo přesně 57 let, co překonal Burt Munro na svém motocyklu Indian Scout rychlostní rekord na solných pláních Bonneville v Utahu.

Tento muž s neobyčejnou vášní a odhodláním se tak stal ikonou motoristického světa a jeho příběh inspiruje generace závodníků po celém světě.

 

 

 

Cesta jednoho muže, který své sny přeměnil ve skutečnost

Burt Munro se narodil 25. března 1899 v Invercargillu na Novém Zélandu a již od raného věku jej uchvátila vášeň pro motocykly a rychlost. Během svého života pracoval jako mechanik a neustále vylepšoval svůj Indian Scout, který zakoupil v roce 1920.

Munroův Scout, původně s maximální rychlostí 55 mph (cca 88 km/h), byl díky jeho úpravám schopen jet mnohem rchleji. Munro využíval různé inovativní metody, včetně odlévání vlastních součástek a využívání materiálů ze starých plechovek a šrotu. Jeho modifikace zahrnovaly zlepšení aerodynamiky, zvýšení výkonu motoru a celkové vylepšení stability motocyklu při vysokých rychlostech.

Mezi lety 1962 a 1967 pravidelně navštěvoval solné pláně Bonneville v Utahu, kde postupně vylepšoval své rekordy. Jeho největší úspěch přišel 26. srpna 1967, kdy na svém 47 let starém motocyklu dosáhl rychlosti 184,087 mph (296,259 km/h). Tento výkon byl o to úžasnější, že Munrovi bylo v té době 68 let. Jeho rekord dodnes nebyl překonán.

 

Historický odkaz

Příběh Burta Munroa byl zfilmován v roce 2005 ve filmu „The World’s Fastest Indian“ („V zajetí rychlosti“) s Anthony Hopkinsem v hlavní roli, což přineslo jeho příběh do povědomí široké veřejnosti. Dnes je jeho rekordní motocykl vystaven v obchodě E. Hayes & Sons v Invercargillu, kde si ho mohou prohlédnout fanoušci a obdivovatelé z celého světa.

Burt Munro Indian