Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

MC Outdoors Ride v Pekelných dolech

MC Outdoors Riders, 5.5.2011

Sajdkárové jízdy občanského sdružení MC Outdoors Riders poskytují zdravotně postiženým osobám možnost stát se motorkáři, dávají jim zažít jaké to je cestovat v sedle sajdkáry v dalekých zemích, ale také přináší zážitky všem, kdo si rádi vyzkouší netradiční možnost cestování.
Výstava MC Outdoors Rides (1.5.-31.5. Škodův palác, Jungmanova ul.35/29, Praha 1) nabízí průřez činností občanského sdružení, které založili a už třetím rokem „táhnou“ manželé Radek a Barbora Krieglerovi s pomocí členů sdružení a sponzorů.
První „bezstarostnou jízdou“ byla v roce 2008 Sidecar Ride do Afriky – handicapovaného sportovce Zdenka Krupičku podpořila široká motorkářská obec a z jejich sbírky byla financována větší část výpravy. Odjezd Zdenkovy jízdy do Maroka byl slavnostní – Radek Kriegler přišel s nápadem popularizovat hárlejářské charitativní jízdy Love Ride ve prospěch svalových dystrofiků také v České Republice – jeho nultého ročníku Love Ride CZ se zúčastnilo 200 motorkářů a díky této podpoře mohla vzniknout benefice se stejným zaměřením i v ČR a to pod názvem MDA RIDE.
V roce 2009 se sajdkárová výprava Blue Land 2009 zaměřila na propagaci aktivit občanského sdružení se stejným názvem – Blue Land. Gabriela Lágnerová v Himálaji pracuje s dětmi z Kargyaku již mnoho let a staví již druhou školu v této oblasti. Naše výprava vezla knihy a dary dětem do Kargyaku, Janu Fesslovou čekalo 2 345 km v náročných podmínkách v sedle sajdkáry a právem si zde vysloužila obdiv za zvládnutí nejvýše položeného průsmyku světa Khardung La. Doprovod a „pomocnou ruku“ zajistilo 12 motorkářů z cestovky Rajbas.
Pětiletý cyklus sajdkárových expedic na všechny kontinenty vyjma Antarktidy se v roce 2010 přehoupl do své druhé poloviny. Za podpory hlavního města Prahy se vydal zdravotně postižený Ondřej Veselý zdolávat v sedle sajdkáry jihoamerické Andy, kde byl Radkem dopraven až na vrcholek Machu Picchu. Výprava propagovala Nadaci Inka Peru (pí. Vilímková), která pracuje v oblasti Chinchera a ve školičce, která byla postavena z českých peněz, měli cestovatelé možnost několik nocí přenocovat. MCOR věnovalo Nadaci lodičku sajdkáry.
V letošním roce výprava po Evropě bude financována ze sbírky MC Outdoors Ride. Motorkáři z klubu Pekelné doly a Jawaklub dne 14.5. podpoří sbírku v rámci své spanilé jízdy. Výpravy Europa Cross Roads 2011 se bude účastnit poprvé i mezinárodní účastník (Anka Mihová z Košic) a pojede se na přelomu července a srpna po stezkách i cestách jihovýchodní Evropy.
Cyklus sajdkárových vozíčkářských expedic Radka Krieglera s vozíčkáři bude završen v roce 2012 expedicí do Austrálie.
Občanské sdružení MC Outdoors Riders pořádá sbírku na vozíčkářskou sajdkáru, kterou mohou řídit také vozíčkáři – prototyp zkonstruovala firma Auto Doležal na bázi motorky BMW a sidecaru Velorex. Ovládání Kliktronikem umožňuje její využití bez použití dolních končetin.
Kromě výše uvedených expedic zajišťujeme dobrovolnicky také jízdy pro festivaly typu Žiju stejně jako ty, Mezi námi atp., jízdy po ČR pro další handicapované zájemce, sérii výstav a společně s vozíčkáři také přednášky o společných cestách. V koordinaci s dalšími členy sdružení a klubem URAL také zimní sraz sajdkáristů a vozíčkářů.
V roce 2011 Radek Kriegler, předseda sdružení, založil MCOR moto cestovatelský fond v rámci sbírky schválené magistrátem hlavního města Prahy – jeho účelem je podpora moto cestovatelských projektů zdravotně postižených sportovců. Konání veřejné sbírky na b.ú.: 43-4222380297/0100 za účelem získání peněžitých příspěvků na sajdkárové jízdy a expedice pro handicapované bylo stanoveno rozhodnutím Magistrátu hlavního města Prahy č.j. S-MHMP/1027491/2009 od 1.1.2010 do 11.12.2012. Příspěvek je možno věnovat konkrétnímu vozíčkáři nebo projektu.

Činnost sdružení je zajišťována dobrovolnicky a na zkušenosti z této neziskové práce navazuje i Radkova MC Outdoors Agency – cestovní agentura nejen pro zdravotně postižené osoby, která nabízí expedice a outdoory všem firmám, které si přejí touto cestou podpořit cestovatelské projekty pro handicapované. Akce pořádáme v zahraničí v koordinaci se známými cestovateli, s občanským sdružením Blue land, v ČR podporujeme občanské sdružení Vítkův Hrádek.