Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Kvalitní pneumatiky pro vaše letní cesty

Pneu Pavlík, 25.4.2018

Také milujete letní cestování a výlety, na které vás pohodlně zaveze váš automobil? Dopřejte mu nutnou péči a na vaše letní společné cesty obstarejte vašemu vozidlu kvalitní pneumatiky, které jsou odolné a spolehlivé. Jak je vybrat?

 

Správné rozměry

Abyste zvolili správný rozměr pneumatiky, stačí se řídit pouze údaji z technického průkazu. Pokud totiž budete brát ohled na informace z boční strany pneumatiky, můžete pneumatiky koupit špatně. Zvolit správný rozměr pneumatik musíte nejen kvůli policejní kontrole a STK, ale také především kvůli vaší bezpečnosti a dobrým jízdním vlastnostem pneumatik.

 

Rychlostní index

Nejen rozměry jsou pro správný výběr pneumatik klíčové. Důležitý je i rychlostní index, který také naleznete v technickém průkazu. V případě, že na vůz nazujete pneumatiky s nižším rychlostním indexem, hrozí, že se bude pneumatika ve vyšších rychlostech deformovat, nebo budou naopak sníženy její jízdní vlastnosti při pomalé jízdě na nerovném povrchu.

 

Nové vs. ojeté pneumatiky

Možná vás při výběru pneumatik napadla myšlenka, zda koupit pneumatiky nové nebo vybrat pneumatiky použité. Při správném skladování a vhodné péči o pneumatiky činí jejich životnost 5 let. V případě nesprávného skladování hrozí, že se jejich životnost sníží na 1-2 roky. Pokud tedy budete vybírat ojeté pneumatiky, vždy se ujistěte, že znáte jejich skutečnou historii, jinak se vystavujete riziku v podobě nespolehlivých pneumatik.

To ovšem platí i o nových pneumatikách, u kterých se vždy dotazujte, jak a kde byly skladovány. Při koupi pneumatik sledujte jejich vzorek. Pokud je hloubka dezénu nižší, než 3 mm, počítejte s tím, že budou mít výrazně horší jízdní vlastnosti.

Vaší prioritou při výběru nových pneumatik by měla být ničím nerušená jízda a především bezpečnost všech cestujících. Dbejte proto na pečlivý výběr a zvolte takové pneumatiky, které odpovídají všem požadovaným parametrům. Před vaším výjezdem také zkontrolujte, zda je správná geometrie kol, a zda jsou kola správně natlakovaná a utáhnuta.

Tak vzhůru za letním dobrodružstvím!

jak vybrat pneumatiky