Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Dovolená na motorce: Jak se připravit, aby trip klapl na sto procent?

Janák Karel, 29.6.2016

Pohráváte si s „šílenou“ myšlenkou na dobrodružnou cestu na motorce k moři nebo do hor? Pokud se svědomitě připravíte, nemusí se notně jednat o dobrodružství v tom špatném smyslu slova, a už vůbec ne o šílenství. Cestování na dlouhé vzdálenosti je rok od roku populárnější i mezi víkendovými jezdci a není jediný důvod, proč byste se měli nevšední expedici bránit.

 

Důkladná kontrola moto je základ

Protože nechcete, aby vám stroj během cesty vypověděl službu, svědomitě zkontrolujte brzdové destičky a obutí. Zároveň nezapomeňte zkontrolovat olej a pro jistotu si trochu oleje přibalte s sebou.

V Evropě sice narazíte na autodílny na každém rohu, ale řešit opravy v cizině nemusí být dvakrát příjemné. Tím spíš, pokud jde o komplikace, kterým jde předejít preventivní prohlídkou.

Můžete si přibalit základní nářadí, pevnostní izolepu a zdrhovací pásky. Nikdy nevíte, kdy se budou hodit.

 

Kam s věcmi?

Čistokrevný dobrodruh cestuje nalehko. Přesto se bez zavazadla neobejdete. Do praktické textilní brašny toho nacpete poměrně dost, ale dejte pozor na vhodné umístění. Zavazadlo by nemělo být opřené o výfuk, ani škrábat lak kapotáže vaší motorky. Alternativou k textilní brašně je tzv. tankvak se systémem magnetů nebo suchých zipů. Vlezou se do něj doklady, mobil a další drobnosti.

O něco dražší jsou plastové kufry. Vejde se do nich spousta zbytečností, ale vyžadují montáž rámů. Ještě dražší jsou kufry z hliníku, které jsou nejodolnější a velmi bezpečné.

 

Co s sebou?

Vzpomeňte si na minulou dovolenou. Kolik věcí, které jste si vzali s sebou, jste nakonec vůbec nepoužili? Proto si sbalte jen to nejnutnější – základní oblečení. Ideálně něco nepromokavého, protože dlouhá jízda v dešti nepatří k příjemným zážitkům.

A samozřejmě GPS s aktualizovanými mapami. Díky ní se vždy dostanete do cíle, aniž byste museli bloudit a zbytečně ztrácet čas.

Článek jsme pro vás připravili společně s magazínem Moto & CARs, kde najdete spoustu zajímavých článků o automobilech, motorkách a souvisejících tématech.