Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Běžný vs. profesionální alkohol tester: Znáte zásadní rozdíly?

4.1.2018

Investice do alkohol testeru se vám mnohonásobně vrátí. Nejen z hlediska financí, ale také ochrany zdraví, majetku i života nejen vás, ale zejména vašeho okolí a vašich nejbližších. Pokud si večer před jízdou neodpustíte nějakou tu skleničku něčeho dobrého, měl by tenhle přístroj patřit do vaší povinné řidičské výbavy.

Nabídka na našem trhu je poměrně obsáhlá, proto je pro mnohé složité se v ní odpovídajícím způsobem zorientovat. Čemu dát při výběru alkohol testeru prostor a jaké jsou rozdíly mezi běžným alkohol testerem, zakoupeným třeba na benzinové pumpě, a profesionálním přístrojem?

Odpovědi nejen na tyto, ale také na spoustu dalších otázek, jsou součástí tohoto článku.

 

Běžné alkohol testery: Levné, ale nepříliš spolehlivé

Asi každého, kdo má pochybnosti o své nulové hladině alkoholu v krvi a dechu, napadne skočit na nejbližší benzinku, kde si pořídí jednorázový alkohol tester za pár desetikorun. Z hlediska bezpečnosti a zodpovědnosti jde jistě o krok správným směrem, co se týče skutečných hodnot alkoholu v krvi a dechu, obyčejné přístroje s balonkem nejsou úplně ideální variantou. Jejich přesnost totiž nemusí být v některých případech stoprocentně spolehlivá.

Je totiž potřeba myslet na to, že tolerance alkoholu v krvi je v České republice stále nulová a jednorázové přístroje nemusí měřit zcela přesně a spolehlivě. Vypovídací schopnosti levnějších přístrojů vás tak můžou v těch lepších případech stát pořádný balík peněz a řidičský průkaz, v těch horších dokonce i život. Vyrážíte-li proto pro alkohol tester na benzinku častěji, raději zvažte investici do spolehlivějšího profesionálního přístroje.

Profesionální přístroje s Fuel cell senzorem

Levnější, ale i dražší profesionální alkohol testery jsou v drtivé většině případů vybaveny fuel cell senzorem, který vlastně představuje technologii založenou na principu palivového článku. Díky této technologii se přístroj během vdechování vzduchu nezahřívá, měření tudíž bývají přesnější a přístroj (resp. jeho baterie) se vyznačuje delší výdrží.

Součástí moderních přístrojů jsou i tlaková čidla, která kontrolují množství vdechnutého vzduchu. Na konci měření nasaje pumpa do článku přesný objem vzorku. Podle množství vyrobeného proudu je následně určeno množství alkoholu v dechu. Fuel cell technologie navíc není ovlivněna žádnými cizími látkami ani sílou dechu, proto patří mezi spolehlivé metody měření.

alkohol tester