Normfest

 


Nacházíte se: TESTY MOTOCYKLŮ / Nové motocykly

Honda VT 750 Shadow Spirit

Michal Hamšík, 12.7.2010

cheap abortion in chicago

cheap abortion clinics in md read here

Honda VT 750 Shadow Spirit je zajímavou variací na „shadowské“ téma. Shadow se vyrábí už řadu let v modelech s různými obsahy a kromě čopristů jej mají rádi i milovníci dálek, neboť proslul spolehlivými motory.
Tento třičtvrtělitr se od základního VT 750 C liší několika úpravami, jako např. předním 21“ kolem, blatníkem, sedlem či výfuky. Motor dostal do vínku vstřikování paliva.
Jako celek jde o elegantní, nízký a štíhlý stroj, odlišující se od mohutných velkoobjemových cruiserů. Má tak akorát chromu, je hezký a přitom nikoliv barokně zdobný. Zkrátka návrat ke klasice a jednoduchosti.
Chtěl jsem tedy vyzkoušet, jak se na něm cestuje. Měli jsme zapůjčenu verzi s doplňkovou turistickou výbavou, tvořenou velkým plexištítem a brašnami, která se zdá být pro delší trasy přímo dělaná. Při usazení skutečně cítíte pohodlí, nizoučké sedlo je bohatě čalouněné a posaz příjemný a přirozený. Ale pozor, stejně jako jiné stroje chopper/cruiser, ani Shadow Spirit není motorka, v jejímž sedle byste mohli strávit mnoho hodin bez přestávky. Na stejný problém ovšem narazíte u každé motorky tohoto stylu, nejde o žádnou specifickou chybu Spiritu. I zde totiž brzy přijdete na to, že zdánlivě uvolněný posaz ve skutečnosti koncentruje veškerou váhu těla na zadek, který tudíž začne po čase bolet. Ruce ani nohy se o tíhu nemohou podělit a neumožňují změnu. Při delší cestě jsem se sice zvedal ze sedla přitahováním k řidítkům a vzpíráním na nohách, ale to je jen takové gymnastické cvičení z nouze, které nemohu obecně doporučovat. Jednou za čas prostě musíte zastavit, protáhnout se a nechat bolavou sedací část odpočinout. Tímto způsobem se pak dá cestovat i několik dní. Nakonec, aspoň máte důvod navštěvovat zajímavosti na trase…
Jinak ovšem je jízda opravdu pohodlná. Doplňkový štít dobře chrání horní polovinu těla před větrem (i deštěm), takže můžete jet po dálnici slušnou cestovní rychlostí, aniž byste vláli jako padák a křečovitě se drželi řidítek. Jen poněkud zvyšuje citlivost na boční vítr. Již zmíněné nízké sedlo a obecně nízké těžiště se starají o dobrou ovladatelnost, pouze nesmíte zapomínat na dlouhý rozvor. Motorka dobře sedí a zatáčky se projíždějí s radostí, samozřejmě s ohledem na limity dané kategorie. Tedy nikoliv závodění, ale spíše kochání se krajinou – byť někdy i trochu svižnější... Ostudu neudělají ani brzdy, a to i přesto, že ta zadní je bubnová.
Motor jde jemně a celkem odspodu, ovšem se svými 45 koni brzy končí. Redakční Transalp s obdobným véčkovým dvouválcem s o něco nižším objemem a jiným naladěním je proti tomu divokost sama.
Cestovatele potěší nízká spotřeba, která se dá ukočírovat do 5 litrů na sto. I když tedy nádrž není moc velká, jen 14 a půl litru, dá se dosáhnout dojezdu kolem 300 km na jedno tankování. Při rychlejších přesunech po dálnici s tím ale nepočítejte, v takových případech spotřeba leze nahoru a k benzince musíte po cca 200 až 250 km. S benzinem souvisí také nevhodně umístěná a nepříliš jasná kontrolka rezervy, kterou člověk snadno přehlédne. Málem jsem díky tomu tlačil…
A co brašny z doplňkové výbavy? Z venku vypadají jako klasické kožené, uvnitř jsou však plastové díly, takže jde vlastně o jakési polo-kufry. Vyzkoušel jsem je i při mírném dešti, kdy do nich nezatékalo, při silném lijáku nebyla příležitost zkusit. Jinak fungují dobře, ačkoliv nejsou příliš velké a navíc, v originál provedení se nedají zamknout, což v českých podmínkách je přeci jen trochu na závadu... Drobnou úpravou – doplněním zámku – by se jejich užitná hodnota značně zlepšila.
VT 750 Shadow Spirit je celkově příjemná a elegantní motorka, hodící se pro klidné cestování sólo (spolujezdec spíše nouzově). Velkou výhodou je pohon bezúdržbovým kardanem, čímž odpadá starost o řetěz a poskakování se sprejem kolem motorky po náročném dni v sedle. Je předurčena hlavně pro lepší silnice, takže rakouské Alpy či Pyreneje ano, ukrajinské Karpaty asi raději ne (byť nepochybuji, že motorka by to vydržela). Zvládnou ji i malé postavy nebo jemné dívky. Podle mého osobního názoru jí chybí trochu divokosti a nespoutanosti, ale pro někoho jiného to bude naopak přednost.


IMG_1687.JPG
IMG_1687.JPG
IMG_1690.JPG
IMG_1690.JPG
IMG_1691.JPG
IMG_1691.JPG
IMG_1692.JPG
IMG_1692.JPG
IMG_1693.JPG
IMG_1693.JPG
IMG_1694.JPG
IMG_1694.JPG
IMG_1697.JPG
IMG_1697.JPG
IMG_1698.JPG
IMG_1698.JPG
IMG_1699.JPG
IMG_1699.JPG
IMG_1700.JPG
IMG_1700.JPG
IMG_1701.JPG
IMG_1701.JPG
IMG_1704.JPG
IMG_1704.JPG
IMG_1705.JPG
IMG_1705.JPG
IMG_1706.JPG
IMG_1706.JPG
IMG_1707.JPG
IMG_1707.JPG

Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor