Nacházíte se: TESTY MOTOCYKLŮ / Nové motocykly

Aprilia Caponord Rally 1200

Buben, 25.8.2015

Nový motocykl Aprilia Caponord Rally 1200 model 2015 jsme si poprvé ot"ukali na květnové předváděčce v Kořenově a zanechal v nás jen ty nejlepší dojmy. Na přelomu července a srpna nastal čas na pětidenní prověrku od A do Z.

Podrobný článek najdete v příštím vydání MotoRoute, zde je jen malá ochutnávka cestopisného testu do říjnového čísla.

Aprilia Caponord Rally vychází ze silničnější verze Caponord Travel, je však více zaměřena na "adventure" cestování, tedy rozbité silnice či dokonce offroad. Jak se však Rally osvědčila v reálu?

 


Jak jí to sluší?

Začněme celkovým vzhledem. Bez ohledu na kvality stroje je vždy osvěžující pokochat se pohledem na motorku, kterou každý den nepotkáte. A u Caponordu to platí dvojnásob. Výrazná dravá maska, sexy nahrbení díky tvaru nádrže, drátěná kola, masivní koncovka a pěkné, byť plastové, kufry.

 

Pohodlíčko

Široká řídítka, pohodlné sedlo a stupačky jsou v takové souhře, že i když kolegové na svých motorkách druhý den mohutně cvičili a hledali, jak ulevit dřevěnému pozadí a ztuhlým nohám, Caponord mě vezl jako v anglickém kočáře. Tady to pánům inženýrům od Aprilie opravdu sedlo.

To vše znásobeno adaptivním odpružením, které jsem nechal po celou dobu testu v režimu Auto. Výsledkem bylo příjemné a neunavující cestování naší krásnou zemí.

Také drátěná kola přispívají k celkovému komfortu při přejíždění výmolů a jiných nerovností mimo asfaltové silnice. Štítek jsem si přenastavil na maximální výšku během stání na červené. Stačilo k tomu povolit dvě plastové matice a povytáhnout plexi.

 

 

Motor

Při srovnání s Caponordem Travel je největší změna v úpravě a nastavení motoru a vylepšení jeho chodu v nízkých otáčkách. Proto se už s motorkou neperete ani při jízdě do 50 km/h po polňačkách, nebo popojíždění v kolonách. To je podle mne největší posun od verze Travel.

Caponord Rally ovšem umí upalovat i zatraceně svižně. Při přepnutí do režimu Sport je k dispozici všech 125 koníků s okamžitou odezvou na pohyb plynové rukojeti. Vše doprovázeno nádherných chraplákem z mohutné koncovky výfuku. Inu, 1200 cm3 je už pořádná porce.

Tohle stádo se umí ale i krotit, a to v režimu Rain, kdy vám na zadní kolo dupe "jen" 100 koní. S kontrolou trakce tak máte pod zadkem stroj, který vás v kritické situaci a zhoršených podmínkách podrží a doveze bezpečně do cíle.

 

Zavazadla

Na test jsme dostali Caponord osazený dvěma postranními plastovými kufry v imitací hliníku. Do nich jsem natlačil spacák, tašku s věcma, foťák i sandály. Na zadní plotnu by se pohodlně dal přichytit stan, ale jeli jsme na divoko, vkládaje náš osud do rukou ČHMÚ. 

 

Ochrana

Chrániče rukojetí jsou vyztuženy ocelovými nárazníky a svoji práci odváděly, hlavně v offroad pasážích, na jedničku. Celý stroj je chráněn padacím rámem, na němž jsou v přední části přichycena přídavná světla. Spodek motorky je v bezpečí díky chrániči motoru, čili z výjezdu mimo silnice nemusíte mít strach.

 

Jízdní vlastnosti

Caponord Rally má oproti svým sourozencům upraven úhel řízení, což oceníte především v terénu, kde se motorka vede lehce a předvídatelně. Při jízdě ve stupačkách jen pozor na kontakt pravé paty s koncovkou výfuku. Výbornou práci i mimo silnici odvádí semiaktivní odpružení ADD a spolu s vypínatelným ABS máte stroj i v off-road podmínkách plně pod kontrolou.

Na silnici je to lahůdka. Tlačítkem startéru si okamžitě přepínáte mezi režimem Sport a Touring dle momentální nálady a stavu mysli. Pravdou je, že v režimu Sport ustupuje mysl krapet do pozadí. Pro uvolněnou, ekonomickou, ale přesto svižnou jízdu je režim Touring tou správnou volbou. Při delších přesunech přijde jistě vhod tempomat, pamatující si i po deaktivaci poslední zvolenou rychlost.

Kromě mírného brnění do stupaček v rychlostech mezi 130-140 km/h nenajdete na jízdním projevu mouchy. K tomu má tahle motorka super zvuk a sílu jak bejk.

 

Cena

Originální Caponord Rally v nevšedním designu, našlapaný elektronikou a širokou základní výbavou pořídíte u firmy A Spirit v Praze za 429.990,- Kč a k tomu vám přihodí příslušenství dle výběru za dalších 40.000,- Kč. Kompletní sortiment značky Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio a Vespa na www.aspirit.cz.

 

Aprilia Caponord Rally 1200 - krátké video

 

Jak už bylo uvedeno na začátku, úplný test si přečtete v magazínu MotoRoute č. 5/2015, který vyjde 1. října 2015.