Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / Cestovatelská a expediční výbava

Cel-Tec HD-96 - levná, ale kvalitní kamera

Ruda Fráňa, 6.12.2013

Dva dny před odjezdem do Srbska a Makedonie se mi telefonicky ozval Aleš Boček, zástupce firmy Cel-Tec z Třebíče, s nabídkou otestování sportovní kamery Cel-Tec HD-96.
Druhý den sedám na motorku a tradá pro zmíněnou kameru. Při pracovním obědě se dozvím, o jak kvalitní výrobek se jedná a pár technických informací typu:
Full HD rozlišení 1080p/30 fps, 2“ barevný LCD displej, kapacita baterie 1050 mAh, otočný objektiv o 100 stupňů na každou stranu atd. Znáte to, vychválil ji do nebes. Uvidíme... Mne zajímá především praktické využití, odolnost, výdrž baterie, snadná obsluha, náročnost údržby, rychlost a možnost nabíjení. A případného zájemce v neposlední řadě také cena. Ta se dle pana Bočka pohybuje lehce pod hranicí pěti tisíc korun. Z tohohle pohledu vcelku zajímavé. Domluvili jsme se na pořízení video záběrů z cesty a případně fotografií.
Vezu si domů krabici, ve které se ukrývá sportovní kamera HD-96 a přiložené příslušenství. V klidu u kávy vše postupně vybaluji a shledávám, že balení obsahuje mimo samotného těla kamery, různých držáků, akumulátoru, síťového adaptéru či dálkového ovládání na kabelu taky externí mikrofon. To je vcelku velké plus, protože kvalita snímání zvuku u sportovních kamer je snížena právě odolností proti vodě. Mikrofon je často umístěn v těle kamery. U HD-96 je možno v případě, že nehrozí používání v dešti, připojit externí mikrofon a tím zkvalitnit audio záznam.
Dalším přínosem se mi jeví váha a především tvar kamerky, tak nějak mi padá do dlaně. Obě kritéria mi umožnily vozit kameru uchycenou na gumě motokrosových brýlí (odpadá lepení držáků na přilbu). Při této instalaci a nastavení správné horizontální osy záběru jsem využil další super vychytávku, a to laseru, který nemá bodové zaměření, ale je veden v horizontální ose. Pootočením otočného objektivu je pak strašně jednoduché si srovnat zmiňovaný horizont tak, aby záběry byly přirozeně posazeny ve všech rovinách.
Proti ztrátě při případném upadnutí držáku je kamera uchycena v přiložené kolébce a zajištěna šroubkem s normovaným závitem pro stativy nebo RAM držáky.
Ovládání kamery je zajištěno dvěma voděodolnými tlačítky a jezdcem, jímž se kamera zapíná a vypíná, což je velice praktické v době, kdy mám na rukou rukavice. Přiložený dálkový ovladač s kabelem jsem nevyužil, je škoda, že není bezdrátový. Toto je jeden z mála nedostatků této kamery.
Baterie lze dobíjet přes síťový adaptér, autozásuvku, nebo třeba power banku. Při plném nabití s přihlédnutím k okolní teplotě je možno natáčet asi 2 hodiny (vyzkoušeno při teplotách od 22 do 33 stupňů C).
Při testování jsem vozil kameru tak, jak jsem uvedl výše na brýlích, nebo přichycenou na RAM držáku přímo na padacím rámu motorky, aby všechny otřesy byly přenášeny přímo na kameru. Samozřejmě, kamera schytala několik spršek bláta a kamení od předního kola. Vše přestála bez úhony. Při jízdě mimo zpevněné cesty se projevilo jako velké plus chránění LCD displeje lehce odnímatelným krytem, díky kterému nedochází ke zbytečnému znečištění a případnému zničení nebo poškrábání povrchu displeje.
Kamera je schopna pořizovat nejen video, ale i fotografie o rozlišení až 5 Mpx. Samozřejmě se nejedná o fotoaparát, ale v případě, že nemáte čas zastavovat, stačí jen intuitivně zmáčknout tlačítko a je hotovo. Na pořizování prezentační fotografie dle mého názoru plně dostačující.
Za zmínku stojí i informace, že k nákupu dalšího příslušenství ke kameře Cel-Tec HD-96 si její majitel nemusí připravit žádné horentní sumy - např. cena nové baterie nepřesáhne 280 Kč.
Rukama mi prošlo již několik sportovních kamer nejen od firmy Cel-Tec a dovolím si tedy srovnávat. Kvalitou mne s ohledem na pořizovací cenu kamera HD-96 mile překvapila. Samozřejmě není možno ji srovnávat např. s kamerou ActionPro X7, která patří v současné době k absolutní špičce na trhu. Ale kvalitou záznamu k použití pro uživatele, který ji třikrát nebo čtyřikrát za rok vytáhne na lyže nebo motorku, mohu sportovní kameru Cel-Tec HD-96 jenom doporučit.

Pozn. Kameru lze zakoupit ZDE.

Video z testu: 

 


HD-96_1
HD-96_1
HD-96_2
HD-96_2
HD-96_3
HD-96_3
HD-96_baleni
HD-96_baleni
HD-96_foto z kamery_1
HD-96_foto z kamery_1
HD-96_foto z kamery_2
HD-96_foto z kamery_2
HD-96_foto z kamery_3
HD-96_foto z kamery_3
HD-96_foto z kamery_4
HD-96_foto z kamery_4
HD-96_foto z kamery_5
HD-96_foto z kamery_5
HD-96_foto z kamery_6
HD-96_foto z kamery_6

Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor