Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Životní dobrodružství v Jižní Africe

Redakce MotoRoute, 30. 11. 2023

Vstupte do světa cestování na dvou kolech v Jihoafrické republice s Ondrou Lakomým, motocyklovým nadšencem a instruktorem, který se svým týmem připravil jedinečné expedice pro milovníky endura a krás divoké přírody. Přečtěte si, jak vznikla tato nevšední cestovní kancelář a co všechno můžete zažít na cestě napříč úchvatným jihoafrickým terénem.

 

MotoRoute: Jak to celé vzniklo?

Ondra Lakomý: Když jsem trénoval na GS Trophy, tak jsem poznal Warrena Ventera, Jihoafričana, který mě pozval do světoznámé adventure školy Country Trax v Jihoafrické republice. Rozhodování mi trvalo asi deset minut a do půl hodiny jsem měl letenky do JAR.

Po týdnu ježdění v Country Trax jsem se neskutečně jezdecky posunul, nejen díky skvělým podmínkám na tréninku, ale také díky místním jezdcům, kteří rádi a otevřeně sdílí své know-how. Na sociální síti Instagram mi spousta přátel psala, že mou cestu sledovali a že by chtěli zažít podobnou „fly to ride“ výpravu – právě toto byl hnací impuls, abychom s Warenem založili cestovní kancelář a otevřeli rezervace na naše první expedice v JAR a okolí.

Proč znovu do Jihoafrické republiky?

V JAR jsem zažil nejlepší ježdění a největší posun jako jezdec, a to už jsem toho trošku zažil… Mix tréninku v enduroškole, cestování, poznávání přírody a setkávání s místními mi přijde jako úplně geniální kombinace toho, jak zažít tu pravou Afriku. Ale zároveň si večer můžete dopřát dobré jídlo v úchvatném ubytování na úrovni.

Jaká místa navštívíme?

Letíme do Johannesburgu. Budeme se pohybovat na severovýchodě země, kde navštívíme přírodní parky a rezervace, safari, hory, ale pojedeme i kolem oceánu. Jmenovitě bych vypíchnul třeba Hazyview, rezervaci Pongola, návštěvu maličkého státu Svazijska a samozřejmě farmu enduroškoly Country Trax.

Co všechno uvidíme?

Zmíním pár zážitků, které mě nadchly nejvíce. Sledování všech zvířat z velké pětky – slon, lev, nosorožec, levhart, buvol. Poté chytání tygřích ryb na jezeře v safari a do třetice bych přidal poznání tradic a obřadů ve Svazijsku.

Co ti nejvíce utkvělo v paměti?

Když jsem letěl s Warenem po šotolinové cestě při západu slunce zahalený v prachu a pozoroval volně žijící zvířata kolem sebe, to je obrázek, na který doufám nikdy nezapomenu. Ty západy slunce jsou velmi pozvolné a impozantní.

Na čem pojedeme?

Pojedeme na BMW R 1250 GS, které bude plně pojištěné i na off-road. Pokud by to někdo vyžadoval, především třeba ženy, umíme zajistit i menší motorku, BMW F 800 GS.

Co tě nejvíc překvapilo?

Bezpečnost a nízká kriminalita. Nechci toto téma brát na lehkou váhu, to rozhodně ne. Ale myslím si, že pokud se chováte podle určitých pravidel a jdete po stopách místních, tak neplatí nic z palcových titulků, které na vás začnou skákat, když do vyhledávače zadáte Jihoafrická republika. Často odpovídám na dotaz k bezpečnosti tak, že na další expedici se mnou jede i žena a děti.

Jak a kde se můžeme přihlásit na tvoje další expedice?

S Honzou z Toulavé Motorky jsme spustili nový web, který neustále doplňujeme o nové a nové informace. Tam najdete vše potřebné ohledně nadcházejících expedic. Nezapomeňte se také přihlásit k odběru našeho newsletteru na webových stránkách www.andrewcoach.com/cz/

 

Členové MotoRoute klubu mají na tyto motozájezdy do JAR slevu 5 000 Kč! Podrobnosti v členské sekci na www.motorouteklub.cz

Jihoafricka republika na motorce