Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Zdraží povinné ručení?

Redakce MotoRoute, 8.1.2016

Povinné ručení vloni zdražovalo zejména nejrizikovějším skupinám motoristů. Neustále rostoucí náklady na odškodnění nemajetkové újmy a další náklady ale i tak drží trh povinného ručení celkově ve ztrátě. Nový občanský zákoník totiž rozšířil okruh osob, které mohou nárokovat odškodnění při dopravní nehodě a jeho výše navíc není nijak omezena.

Pojišťovny již evidují případy, kdy pozůstalí obětí dopravní nehody inkasovali milionové odškodné. Přitom lze očekávat, že nemajetkové škody ještě porostou, což nutně povede ke zdražování povinného ručení.

 

Ceny povinného ručení po letech poklesu opět rostou. Vloni nebylo zdražování příliš výrazné a týkalo se zejména nejrizikovějších motoristů. Další zvyšování sazeb povinného ručení nás ale dle odborníků čeká letos i v dalších letech. Dle údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) se totiž celková ztráta v povinném ručení přiblíží za uplynulý rok k 10 %. Kromě zvyšujících se nákladů na pojistná plnění pro poškozené musejí pojišťovny odvádět příspěvky do Fondu zábrany škod, hradí výjezdy hasičských jednotek k dopravním nehodám a náklady jim rovněž zvyšuje zrušení povinného příspěvku nepojištěných řidičů do garančního fondu ČKP.

„Očekáváme proto, že ceny povinného ručení v následujících několika letech dále porostou, což má především dva hlavní důvody,“ uvádí David Holý, marketingový ředitel ePojisteni.cz. „Prvním důvodem je, že některé pojišťovny v posledních letech vyvíjely nepříliš úspěšnou snahu nabírat klienty prostřednictvím agresivní cenové politiky. Dnes již ale od takového přístupu upustily a velmi pečlivě ohodnocují rizika a modelují škodní průběhy, což zvyšuje cenu především u rizikovějších motoristů,“ upozorňuje David Holý.

Důležitou skutečností je, že nároky poškozených u dopravních nehod se v případě nemajetkové újmy stále zvyšují a rozhodně nejsou konečné. „Druhou zásadní příčinou zdražování je nový občanský zákoník, který způsobuje razantní nárůst škod na zdraví. Pro výši odškodnění je navíc rozhodující ztráta životních příležitostí poškozeného,“ dodává Holý s tím, že nyní dvě poškozené osoby, které utrpěly stejnou újmu na zdraví, nemusejí dosáhnout na stejnou výši odškodnění. Každý případ se posuzuje individuálně. Proto se například mladí lidé, kterým újma na zdraví naruší celý další život, sportovci, do jejichž tréninku se investovalo velké jmění, nebo třeba nadějný hudebník, který měl před sebou slibnou kariéru, mohou domáhat nadstandardního odškodnění.

Výše odškodnění je tedy značně individuální a rozšířil se počet osob, které se mohou domáhat i odškodnění za duševní útrapy spojené se ztrátou blízké osoby. „Mnohé pojišťovny evidují nároky na odškodnění duševních útrap pozůstalých v řádu milionů korun a je jasné, že takových případů bude stále víc, což se v cenách povinného ručení ještě nutně projeví,“ upozorňuje David Holý.