Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Výstava Motocykl 2018 v Praze

Marek Olbert, TZ, 2.3.2018

Velkým třeskem by se daly nazvat rozdílná data konání obou našich motocyklových veletrhů, díky čemuž už nejsou v jednom termínu. Pro mě samotného to znamenalo možnost po osmi letech navštívit kdysi tradiční a jedinou pořádnou výstavu motorek v České republice - Motocykl v Holešovicích. Sorry za kvalitu fotek :-)

Ve čtvrtek 1.3.2018 od 20 hodin na Ducati V4 Party proběhlo odhalení novinky Panigale V4 za účasti Manuela Poggialiho, dvojnásobného šampiona silničních motocyklových závodů v kubaturách 125 a 250 ccm, což je také současný instruktor DRE – Ducati Riding Experience. Návštěvníci zažili koncert Honzy Křížka a barmanskou show. Tradičně se opět uskutečnila dražba několika unikátních předmětů, jejíž výtěžek putuje do Dětského domova v Krásné Lípě.

Scrambler má svou vlastní expozici a doplňují jej modely Cafe Racer, Icon, Desert Sled a Mach 2.0.

Letošní přehlídka motocyklů, čtyřkolek, doplňků, techniky, sportu a života v jedné stopě se nese v duchu řady novinek a zajímavostí. 

Triumph představil zcela nový Tiger 1200 s novým tříválcovým motorem o objemu 1215 ccm a další své modely. Triumph Tiger 1200 je lehčí o 10 kg, přitom je docela slušně vybavený. Standardně má ABS do zatáček, quickshifter pro řazení nahoru i dolů, přisvětlení do zatáček, tempomat, elektricky ovládaný větrný štít, barevný TFT displej, bezklíčové zapalování, vyhřívané rukojeti i obě sedla a denní LED světlomety. V různé výbavě budou k dispozici modely XC, XCx, XCA, XR, XRx a XRT

Ve střední hale průmyslového paláce jsou k vidění modely značek MotoMorini, Norton, UM.

Společnost MR43 – více jak 10 let na motocyklovém trhu, je známá především jako dovozce exkluzivních motorek Norton a Moto Morini. Nově do jejího portfolia přibyla značka vyplňující díru na trhu v segmentu motocyklů do 125 ccm, zejména v kategorii cruiser a café racer. Značka UM má svůj vlastní tým designerů a spolupracuje se světově známými konstrukčními studii i designéry. Cíl je jasný: stvořit ambiciózní motocykly, dostupné pro všechny, s inovativními bezpečnostními prvky a s neotřelým výrazným vzhledem.

Model DSR Adventure TT 125: cestovní enduro s kapalinou chlazeným jednoválcovým motorem se vstřikováním a s nejvyšším povoleným výkonem 11 kW – 15 Hp, elektrickým startérem, předním 21“ a zadním 18“ kolem, za cenu 99 900 Kč

Model Scrambler Classic 125: tento moderně střižený naháč s kapalinou chlazeným jednoválcovým motorem se vstřikováním a s nejvyšším povoleným výkonem 11 kW – 15 Hp, elektrickým startérem, drátěnými koly, za cenu 86 900 Kč

Norton prezentuje sportovní novinku V4RR, Dominator a Commando Sport.  

 

Zastoupení zde má i jediný český výrobce elektrických motocyklů KUBERG, který se věnuje výrobě unikátních elektrických motorek, jež se svým osobitým a promyšleným designem nezaleknou srovnání s konkurencí se spalovacími motory.

 

Pravé křídlo průmyslového paláce je plné čtyřkolek, skútrů a příslušenství. Největší expozice s motooblečením patří firmě Motozem, jejíž stánek je nepřehlédnutelný. Na stánku je motorkářské oblečení, boty, bundy, kalhoty, kombinézy, přilby, rukavice, taky úplně nový tiskárnou vonící katalog RSA. V e-shopu motozem.cz teď probíhá výprodej na některé modely přileb a oblečení. 

 

Novinkou na trhu jsou francouzské prémiové kosmetické přípravky značky GS27 nejen pro motorky, které na českém trhu zastupuje společnost Halbich. Značka nabízí kompletní řešení pro osobní i nákladní automobily, motocykly a nově rovněž pro jízdní kola. Všechny produkty značky GS27 jsou do 30.5.2018 za speciální zaváděcí cenu se slevou 30%. Mrkněte na e-shop halbichsport.cz

 

Společnost NEVIMA GROUP představila motocykly Benelli a malé moto a skútry Keeway. Nechyběla naked novinka Leoncino, což je moc zdařilá motorka pro všechny nátury. 

 

Jarda Šíma má v dlouhodobém testu model Benelli TRK 502 Traveler, na němž stihl od listopadu do února najezdit 8.000 km. K nezbytné zimní výbavě patří běžky, taky originální norské vlněné oblečení a termoprádlo Devold.

 

Ve vedlejší hale, levé křídlo, která je z větší části zaplněná výstavou Bohemian Custom Bike 2018, jsou další vystavovatelé. Asi nejzajímavější, pokud nejsi čoprák, nebo příznivec MC hnutí, je nabídka příslušenství Adventure Vybavení, což jsou krom jiného příslušenství hlavně vodotěsné a voděodolné produkty značky Amphibious. Novinkou v nabídce jsou kožené, ručně vyráběné nepromokavé turistické boty. Na stejném stánku je taky prezentace produktů ACF-50 a Corrosion Block, které preventivně chrání - nejen motorky - před korozí a oxidací. 

 

Volná plocha před „průmyslákem“ patří i letos kaskadérskému týmu Jarda Janovský – Mirek Frey. Nechybí škola bezpečné jízdy na motorce, tentokrát dokonce v podání Car-Pro Akademie. V rámci Motul Motocykl Show 2018 je k vidění čtveřice motokaskadérů, kteří předvádějí svoje dovednosti nejen jako jednotlivci, ale především v nacvičených skupinových jízdách, či se spolujezdci. Předvedou se také na jiných strojích, jako je třeba čtyřkolka, ale i na speciálech, které jsou v naší zemi raritou. Těmi jsou Harley Davidson přestavěný pro kaskadérskou show a pak také dvouset koňový special pro driftování, postavený z BMW S 1000 RR.

Diváci budou moci podpořit svoje favority v soutěži o nejlepší trik, či v zádovech o nejrychleji prodriftovanou dráhu a při tom vyhrát drobné ceny. To vše bude podložené zábavným slovem výborného moderátora , který provede diváky celým dnem. Během dne dojde také k prezentaci školy Wheelie (jízdy po zadním kole) a k prezentaci značky Motul. Tato značka je hlavním partnerem doprovodného programu a věnovala do soutěže hodnotné ceny, v čele s VIP lístky na World Superbike v Brně.

Své pevné místo má na veletrhu Motocykl už 14 let mezinárodní soutěžní výstava motocyklových staveb a přestaveb Bohemian Custom Bike 2018 (BCBike). „Bohémka“ se letos opět vrátila do levého křídla Průmyslového paláce a představí ty nejzajímavější a v mnoha případech možní i „nejbizarnější“ kreace na téma motocykl. Účastníci nejen od nás a ze Slovenska, ale i z dalších evropských zemí, se utkají v celkem deseti soutěžních kategoriích. V této soutěži vítězí především nápady, neobvyklá technická řešení a lidská šikovnost. Součástí BCBike je samozřejmě i stylový doprovodný program, ve kterém nikdy nechybí vše, co k custom kultuře patří. Prezentace mistru americké retuše, tetovacích salónů, americké „káry“ a koncerty rock´n´rollových kapel.

Návštěvníci zde mohou také pořídit motorkářské oblečení, doplňky, příslušenství a další.

Výstava trvá do neděle 4. března. 

Více informací na stránkách www.motocykl-praha.cz.

Stánek magazínu MotoRoute najdete i s doprovodným programem na výstavě Motosalon 2018 v Brně a Motocykel v Bratislavě