Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Recenze: Motorkářský průvodce po Rumunsku, první část - Pohoří Apuseni

Jurek Hueber, 31.8.2017

…Propastné hory…, kraj ponorných řek v Západních Karpatech, kraj pastí v horách Apusenských: nikde v Rumunsku není skvělejší říše vod, které se propadají do země, a vod, které z ní vyvěrají, vod, které mizí v jeskyních a kdesi z jiných opět vytékají…

Miroslav Nevrlý: Karpatské hry

 

Jelikož mnoho naších čtenářů a cestovatelů se dotazuje nejen v naší redakci, stejně jako se mezi motorkáři vedou hojné diskuse, kteréže místa v Rumunsku by bylo nejlépe navštívit, rádi bychom u této příležitosti představili průvodce Rumunskem, respektive průvodce částí Rumunska, s podrobným popisem tras v pohoří Apuseni.

Tyto takzvané "Propastné hory" byly poznávány již před mnoha stovkami let Římany, kteří odtud vyváželi zlato a vytvořili v nich systém řady cest a silnic, z nichž některé se zachovaly podnes.

Apusenské pohoří je skupina horských masivů západních Karpat, rozkládající se na území bezmála 20 000 km2. Větší polovinu těchto masivů tvoří krasové útvary. Nedílnou součástí jsou rovněž náhorní plošiny, sopečné útvary a krátery, včetně rozsáhlých meandrů vodních hladin řek, jezer a propastí. K tomu, abychom se na tak velké a členité ploše lépe zorientovali, nám pomůže právě tento motorkářský průvodce.

Autoři shromáždili mnohé zkušenosti a znalosti pro motorkáře zajímavých a atraktivních míst do celkem 27 tras. Osm tras jsou trasy asfaltové, které zvládne téměř každý motocykl, dalších šestnáct tras jsou trasy, zasahující i nezpevněné cesty a prašné silnice (v knize označeno jako soft enduro) a konečně poslední tři trasy přinášejí opravdový adrenalin a jsou vhodné pro zkušenější jezdce na offroadových strojích (adventure).

 

Průvodce také nabízí celkem 260 zájmových bodů v podrobných popisech a mapách. V těch jsou samozřejmě přehledně vyobrazeny i samotné trasy, včetně jejich náročnosti. Jednotlivé úseky jsou očíslovány dle technické obtížnosti s poznámkami, které upozorňují na různé záludnosti, mají tedy často neocenitelný přínos.

Uživatel se zkrátka lehce zorientuje, jakou trasu pro jaký typ vozidla vybrat. Netřeba uvádět, že průvodce mohou využít i nadšenci čtyřkolových offroadů, čtyřkolek, či cyklisté.

Součástí průvodce je pro každý výtisk unikátní přístupový kód, který dává autorská práva stáhnout si všechny trasy do vaší GPS. Každá trasa je doplněna obrázky, orientačními mapkami, historií zajímavých bodů v okolí, starými legendami či příběhy pro přiblížení charakteru oblasti a atmosféry místa. Nechybí rovněž další množství informací nejrůznějšího charakteru, jako je třeba seznam možných servisů, odtahů, kempů, ubytování či stravovacích míst.

Velkou část průvodce zaujímá mapová část, vyhotovená v podrobném měřítku 1:80 000. V mapách jsou rovněž zaznačená místa kempů a čerpací stanice.

Průvodce působí velmi dobře a ačkoli se možná zprvu může zdát pro někoho neosobní a těžkopádný, po bližším ohledání vyzařuje až téměř „Bašňákovskou“ preciznost, a co je důležité, vtáhne vás do popisovaných míst. Tedy jasně srozumitelnými odkazy, informacemi a dobrou výstižností a přehledností. Tras nabízí nespočet a pokud bychom si Apuseni zamilovali a rozhodli se tam jezdit pravidelně, budeme mít vystaráno na mnoho let dopředu. Je totiž doslova nabitý informacemi a kromě jednotlivých tras nabízí i různé alternativy, jako například při devítidenních přejezdech celého pohoří navrhuje možnosti různě trasy kombinovat a navazovat na sebe.

Formát průvodce je přibližně A5 a obsahuje celkem více než 200 stran hodnotných informací. Je vázán ve zdvojené kroužkové vazbě a vytištěn na kvalitním papíře, takže zaručuje dlouhou trvanlivost i při hardcore cestovatelském zacházení.

Tento průvodce by zcela jistě neměl chybět v knihovně žádného motocestovatele, neboť nabízí možnosti dotknout se pravého dobrodružství v "divočině" a odkrýt mnohá zajímavá místa, jakých zejména v Evropě pomalu, ale jistě ubývá. Místa zatím neposkvrněná novodobou technologii, poslední ostrovy, kde „svět je ještě v pořádku"…

 

Knihu Motorkářský průvodce po Rumunsku, první část zakoupíte zde.

 

Motorkářský průvodce po Rumunsku - videorecenze: