Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Pomoc pro Nepál

Redakce MotoRoute, 28.4.2015

Určitě jste zaznamenali přírodní katastrofu, která postihla Nepál. V pátek na 2. cestovatelském víkendu Adventure Moto jsme si mimo jiné poslechli povídání Honzy Žaluda právě o Nepálu. Níže si přečtěte jeho text o situaci v této zemi a kontakt na Honzu, pokud byste měli chuť a možnosti podpořit jimi organizovanou pomoc.

 

Přátelé, kamarádi, kolegové,

určitě jste v mediích zaregistrovali, že v sobotu došlo v Nepálu k silnému zemětřesení, které způsobilo tisícové ztráty na životech a obrovské materiální škody.

Škody kulturní jsou naprosto nenahraditelné, v troskách po sobotních otřesech zůstala historická centra měst Káthmándú. Patan/Lalitpur, Bhaktapur a mnohých dalších, některá z nich byla i na seznamu chráněných památek UNESCO World Heritage.

Země je v chaosu, lidé přespávají na ulicích, protože se bojí zůstávat v poškozených domech přes noc, a samozřejmě se také obávají následných otřesů. Nefungují komunikační sítě, nejde elektřina, docházejí potraviny a pitná voda.

Nicméně, letiště v Káthmándú je už zprovozněno a do země začala proudit mezinárodní pomoc, zatím především od nejbližších sousedů (Indie, Čína, Bangladéš), ale přidávají se už i týmy z dalších zemí.

V Káthmándú jsou naši místní spolupracovníci Akka a Saput, oba jsou v pořádku a podílejí se v rámci svých možností na organizaci a podpoře pracovních týmů. Ve vesničkách poblíž Káthmándú se pohybuje naše česká koordinátorka Eva. Všichni naši čeští a slovenští dobrovolníci jsou také v pořádku, někteří už na cestě do Indie, někteří se zapojili do pomocných prací na místě. Malá skupinka se zítra vrací ze Lhasy do Káthmándú.

Pokud byste se chtěli nějak podílet na pomoci této zemi, která už před zemětřesením patřila k nejchudším na světě, kontaktujte mne (nebo přímo Namasté Nepál) co nejdříve.

Aktuálně sbíráme především peníze (transparentní účet je uveden níže), protože je do Nepálu můžeme poslat v podstatě okamžitě. V krátkodobém horizontu máme zájem především o lékaře a zdravotnický personál ochotný jet pomáhat na místo osobně. V dlouhodobém horizontu potom vítáme každou pomocnou ruku ... ať už přímo v Nepálu při obnově zdevastovaných měst a vesnic, nebo i na dálku například nějakou formou propagace naší finanční sbírky nebo našich dalších projektů pomoci v Nepálu.

Podrobnosti na níže uvedených webových stránkách:
www.namastenepal.cz
www.vsechnybarvynepalu.cz

Transparentní účet:
129 929 929 / 0600
variabilní symbol pro pomoc po zemětřesení: 1234

Děkuju, že se nad tím alespoň zamyslíte. Dvojnásob děkuju, pokud pomůžete, nebo alespoň tuto výzvu pošlete dál.

Jan Žalud


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor