Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Po stopách československých

Redakce MotoRoute, 23.4.2015

Štěpánka (Dněpr 12), Blechova panelka (Jawa 250) a „Kejvačka“ jsou neohrožené stroje, které se v červnu tohoto roku vydají na dalekou a dobrodružnou cestu po Asii s názevem Jedeme daleko. Jejich majitelé a aktéři výpravy Ondřej Mareček zvaný Párek, Adam Pokorný neboli Blecha a Vojtěch Marek alias Vejce ve spolupráci s neziskovou organizací Rolling pojedou po československých stopách v Asii. Cestu budou natáčet a výsledkem bude dokumentární film, který shrne jejich bádání.

Podle čeho si motorky vybírali a jak nápad na dalekou cestu vznikl? Nápad vyrazit do Asie vymyslel Ondřej Mareček s kamarádem Tomášem Radovským, se kterým se seznámil ve Skautu, stejně jako s ostatními členy týmu. Tomáš se sice expedice neúčastní, ale pomáhá s přípravou motorek. Výprava vyrazí z Prahy v červnu tohoto roku a pokud nebudou komplikace, kluci projedou přes Ukrajinu, Rusko, Kazachstán a Mongolsko. Veškeré zásoby, náhradní díly a nutné vybavení povezou s sebou. Výhodou je sajdkára na Ondrově motorce.

Plánovaná délka trasy je 11000 km a na její zdolání mají dva měsíce. Cílem výpravy je navštívit místa spojená s historií československých legií a nejen to. Cílem expedice je také poznávání cizích krajů a kultur. Jedním ze záchytných bodů výpravy je například kosmické centrum Bajkonur, odkud se do vesmíru dostal první československý kosmonaut Vladimír Remek. Co se přesně na cestě odehraje, to nikdo dopředu říci nemůže, proto je trojice motorkářů připravena na vše.

Tým už se osvědčil při zahřívací jízdě na trase 400 km po České republice v roce 2013 na starých Jawách „fichtlech“ 555, 20 a 21. Tato cesta byla velkou inspirací pro projekt Jedeme daleko. Kluci se sehráli a vyzkoušeli si, že zvládnou i překážky a opravy po cestě.

Tak jim držme palce a těšme se na reportáže!


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor