Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Momentky z výstavy Motosalon 2016 v Brně

Marek Olbert, redakce MotoRoute, 4.3.2016


Přestože byl první výstavní den z poloviny určen pro novináře, navštívilo výstavu cca 6.000 návštěvníků. Pro pátek a víkend se čekají rekordy. Již tradičně zde má stánek i naše redakce, kam si můžete přijít popovídat se zajímavými lidmi nejen o cestování na motorkách, doplnit chybějící mapy pro vaše plánované výlety, do výbavy přibalit skládací turistický vařič dřívkáč, nebo pod sedadlo vložit sadu první pomoci pro hlášení škodných událostí pojišťovnám.

Harley-Davidson na opravdu velké ploše představuje většinu své produkce, včetně upravených modelů Sportster XL 1200X Forty-Eight určených k účasti na soutěži jednotlivých dealerství. Letos opět pojede kamion s motocykly H-D po České republice a zajímavým bonusem 600-800 EUR budete zvýhodněni při koupi motocyklu z řady Dark Custom.

Hned vedle má stánek Honda, kde dominuje model Africa Twin v několika exemplářích a na jednom z nich je možné se nechat profesionálním fotografem nechat vyfotit. Africa Twin však není jediná a je možné si na 500m2 prohlédnout 48 motorek, včetně nové řady s motory 500ccm a 750ccm.

BMW oficiálně představilo závodní speciál, na kterém se letos bude po světových okruzích prohánět Lukáš Pešek a aby to byla prezentace značky pro všechny, krom velkých cestovních motocyklů je zde k vidění i novinka BMW G 310 s motorem 310ccm. Předpokládám, že žádný z vystavených 22 modelů vás nenechá chladnými.

Překvapením výstavy je česká značka KUBERG, která se momentálně specializuje na výrobu elektro-motocyklů a chlubí se označením "made in EU". Hodilo by se však podotknout, že je to ryze česká výroba a bez nadsázky také největší výrobce motocyklů v ČR. Znáte jinou naši firmu, která produkuje více jak 2.000 kusů ročně? Jasně, asi ji neznáte, za což dost může chybějící homologace pro použití na silnici, satisfakcí však může být to, že je značka KUBERG jedničkou na trhu elektro-motocyklů na jihoamerickém trhu. Dle slov jednatele společnosti Michala Kubánka se však o homologaci pro použití na silnici v EU uvažuje, což by v blízké budoucnosti mohlo zpestřit domácí nabídku motorek s SPZ pro volný čas a zábavu. Už teď však máte možnost v hale F motorky vyzkoušet.

Společnost Dypree reprezentuje značku Husqvarna, kde krom MX speciálů představuje model 701 ve verzi Enduro i Supermoto, což jsou motorky s homologací na silnici. Enduro má čtyřtaktní jednoválec 690ccm s 65 koňmi a váží necelých 150kg. Předpokládám, že to bude příjemná, ale taky mírně pekelná motorka, co je však hlavní, už od pohledu je to opravdové poctivé enduro do bláta i na silnici. Budou-li nám hvězdy nakloněny, zřejmě bychom ji mohli někdy v létě otestovat. 

Na dohled je značka Kawasaki s 26 modely a také s kalendářem testovacích dní, který se však může ještě malinko změnit. Aktuálně má značka 10 dealerů, kteří budou mít v průběhu sezóny vybrané testovací modely k dispozici, avšak na těchto speciálních výjezdních dnech jich budete moci osedlat mnohem více v jeden den.

Yamaha v Brně prezentuje 24 modelů, včetně série Sport Heritage v "původních" žluto-černých barvách a je to moc pěkná expozice stojící za návštěvu. Nabušená cestovní Super Tenere, Yamaha Tracer, FJR a mnoho dalších modelů lákají k projíždce. Už aby ta divná zima skončila... 

Triumph s dvanácti kousky nezaostává za velkými vystavovateli a všechny modely stojí za prohlédnutí. Britská důstojnost je cítit nejen z motorek, ale také z personálu na stánku a příjemně si pokecáte s lidmi, které motorky a zvlášť značka Triumph fakt baví.

Od KTM je vždy potřeba očekávat, že je Ready To Race :-) Stánku dominuje na šikmé ploše Super Duke R Special Edition s mnoha Power Parts díly, výfukem Akrapovič a hlavně originální pouze pro tento model namíchanou oranžovou metalízou. Okruhový speciál i na ježdění po silnici. Prohlédnout je možné i cestovní verzi Super Duke s označením GT a Ivan Jakeš a Štefan Svitko jsou připraveni popovídat si o dakarském závodění. 

A Spirit tradičně prezentuje několik značek, mezi kterými jsou hodně zajímavé kousky a letošní novinky. Je tady snad již za velmi brzo sériově výraběný model Moto Guzzi MGX, pohodová motorka nejen na neděli Moto Guzzi V9 Roamer a nechybí zde ani model pro dobrodružné povahy Moto Guzzi V7 Stornello. Vyznavači skútrů si také najdou svoje a značku Piaggio zde prezentuje model Liberty 125 s ABS, který prošel výrazným faceliftem a je osazen novým motorem iGet, stejně jako Piaggio Madley s ABS, který spojuje praktičnost i klasický italský styl.  

S příslušenstvím a oblečením se na výstavě roztrhnul pytel, tak alespoň zmíním moto oblečení MODEKA, mající na stánku krom jiného i devět letošních novinek. Tomu říkám neusnout na vavřínech. Letošní hit prý bude šedá, takže i Modeka má v sortimentu oblečení s převahou této barvy, nechybí zde taky nová kolekce kožených bund.

O kousek vedle je stánek společnosti RECALL s několika novinkami. Expanze je nejen v oblasti komunikátorů, kde je tato společnost známá s výrobky značky INTERPHONE, ale také na poli bezpečnosti. RECALL představuje bezpečnostní zámky značky MAGGIgroup, mezi kterými je také zámek komunikující s mobilním telefonem a vyhledatelný pomocí GPS souřadnic.

Rozhodně stojí výstava za návštěvu, tak kdybyste ještě pořád nevěděli o víkendu coby, najdete to v Brně :-)


Benelli
Benelli
BMW
BMW
bvv
bvv
Ducati
Ducati
elektrická Čezeta
elektrická Čezeta
Green Days
Green Days
Harley-Davidson
Harley-Davidson
hd-doplňky
hd-doplňky
Honda_Africa_Twin
Honda_Africa_Twin
Husqvarna 701 Enduro
Husqvarna 701 Enduro
Kawasaki ZZR 1400
Kawasaki ZZR 1400
Kuberg elektro moto
Kuberg elektro moto
Lukáš Pešek
Lukáš Pešek
Mitas
Mitas
Modeka
Modeka
Modeka Grey line
Modeka Grey line
Moto Guzzi Scrambler
Moto Guzzi Scrambler
Moto Guzzi V9 Roamer
Moto Guzzi V9 Roamer
Motogaráž
Motogaráž
MotoZem
MotoZem
Piaggio MP3 500
Piaggio MP3 500
sw_motech
sw_motech
Yamaha Super Tenere
Yamaha Super Tenere
zkušební jízdy Kuberg
zkušební jízdy Kuberg
evropský záznam o dopravní nehodě
evropský záznam o dopravní nehodě
Honda Africa Twin
Honda Africa Twin
interphone
interphone
Kawasaki
Kawasaki
Modeka Grey
Modeka Grey
motocykly KUBERG
motocykly KUBERG
MotoZem
MotoZem
Ready To Race
Ready To Race
vařič dřívkáč
vařič dřívkáč